Hoe krijg je mensen mee?

Hoe kun je succesvol innoveren, effectiever worden en hoe krijg je mensen daarin mee?

Maarten is innovatiemanager en het lukt hem niet om zijn collega’s in zijn projectteam mee te krijgen. Hij snapt niet goed hoe dit komt. Hij is een snelle denker die meer uit zichzelf en zijn carrière wil halen: ambitieus, maar introvert.

Maarten is verantwoordelijk voor een groot politiek-gevoelig en innovatief project. Het bedrijf heeft hem groen licht gegeven, maar zijn team heeft nog andere projecten, geen budget, geen tijd en te weinig informatie.

Hij heeft van alles geprobeerd, hij is boos geworden en heeft druk uitgeoefend. Hij heeft zijn macht laten gelden door de leidinggevende erbij te betrekken. Toen dat allemaal niet werkte, heeft hij oprecht geprobeerd om het los te laten, maar ook dat werkte niet. Uiteindelijk wil hij het zelf kunnen oplossen. Het vervelendst is, dat het hem allemaal enorm veel energie kost.

Hoe kun je de impasse doorbreken?

Er staat druk op dit risicovolle project en daarom wil Maarten snel inzicht krijgen in wat hij anders kan doen. Tijdens onze gesprekken wordt me al snel duidelijk dat hij in de vergaderingen met zijn collega’s heel technisch te werk gaat. Maarten merkt bij zijn collega’s dat zijn verhaal niet aankomt, dat ze niet meedoen en dat ze zich zelfs zitten te ergeren. Hoe kan hij de impasse doorbreken? Zijn reactie op zo’n moment is het te negeren en zijn agenda afwerken.

De ijsberg

Dan bespreek ik de ijsberg van McLelland met Maarten. Het topje van de ijsberg staat voor gedrag dat voor iedereen zichtbaar is: wat je doet. Daarin tonen zich je kennis en vaardigheden.

Wat onder de waterlijn ligt staat voor wat niet zichtbaar is. Dit is voelbaar voor diegene die zich hiervoor openstelt en interesseert. Het zijn je opvattingen en waarden, die voortkomen uit je eigenschappen en drijfveren.

Ik adviseer hem om de komende dagen te letten op wat hij ziet en ervaart. Op momenten dat het op de inhoud vastloopt, kijkt Maarten of hij kan herkennen wat zich onder de waterlijn afspeelt. Zowel bij zichzelf als in het gedrag dat hij van zijn collega’s waarneemt. Tijdens ons gesprek valt het kwartje en hij verheugt zich ermee aan de slag te gaan. We spreken af dat hij zijn bevindingen vastlegt in zijn coach journal zodat we tijdens het volgende coachgesprek met concrete voorbeelden aan de slag kunnen.

Mijn symbool

De metafoor van de ijsberg greep mij jaren geleden. Ik studeerde kunstgeschiedenis en iconografie was mijn favoriete vak. Iconografie is letterlijk ‘beeld beschrijven’; eerst beschrijf je wat je ziet en vervolgens interpreteer je wat het betekent. Regelmatig ontdekte ik de diepere laag van symboliek in een schilderij, waardoor het betekenis kreeg. Draagt een vrouw een blauw gewaad dan is het de maagd Maria, draagt iemand sleutels dan is het Petrus en een hond is het symbool voor trouw.

Alles hangt samen

Ik houd van die diepere laag en die staat tegelijk centraal in mijn rol van coach. In teams vindt de magie immers ook plaats onder de oppervlakte. Als mijn symbool koos ik het lemniscaat. Dat staat voor oneindigheid; de eeuwige beweging zonder begin en zonder einde. Het staat daarnaast voor wederzijdse afhankelijkheid; alles grijpt in elkaar en hangt met elkaar samen.

Mijn logo bestaat daarom uit een lemniscaat dat overgaat in twee handen die elkaar vastpakken. Dat staat voor elkaar de hand reiken, voor elkaar zorgen en het beste met elkaar voor hebben in de samenwerking. Het staat ook voor elkaar de hand schudden op de goede samenwerking en voor afspraak is afspraak; je kunt op me rekenen.

Mijn logo bevestigt dat ik geen stelling hoef te nemen om te groeien en vooruit te komen. Ik bepaal per situatie wat op dat moment nodig is. Ik groei door in beweging te blijven. Daarmee geeft het lemniscaat mij een belangrijk inzicht over samenwerken.

 

Mijn visie op succesvol samenwerken

Maarten, jij en ik; we bestaan altijd in relatie tot anderen. Die anderen zijn je collega’s, je partner en je vrienden. Niemand bestaat in isolatie, want de mens is een kuddedier. In de kudde heb je een plek en ben je onderdeel van het groter geheel. Zonder de kudde overleef je niet. Daarom zijn zoveel mensen ook zo bang voor afwijzing: je wilt niet buiten de kudde vallen.

De kunst is dus om continu te bewegen tussen helemaal jezelf zijn, los van wat een ander daarvan vindt, en je aan te passen aan (ongeschreven) regels van de groep. Dat proces verloopt vaak onbewust en het vormt een wezenlijk onderdeel van je bestaan. Precies dit is het vertrekpunt voor een goede samenwerking. Ik ben gefascineerd door die continue dynamiek tussen jezelf zijn en je aanpassen.

Hoewel het proces dus vaak onbewust verloopt, is Maarten daar nu bewust mee aan het werk. Zo begeleid ik hem van onbewust onbekwaam naar via bewust onbekwaam naar bewust bekwaam.

 

Hoe gaat het verder met Maarten?

Naast het oefenen met het signaleren van wat er onder de waterlijn speelt, wil Maarten aan de slag met zijn eigen energiemanagement. Ik geef Maarten een paar ankerpunten in de dag. Als hij driftig of gestrest is omdat het niet snel genoeg voor hem gaat, doet hij een meditatie-oefening. Op vaste momenten focust hij op zijn ademhaling. Hij fietst graag: “Dan ben ik helemaal bij mezelf. Ik ben ontspannen en zit in de flow.”

Als hij gestrest is, kan hij dat beeld van zichzelf op de fiets oproepen.

Benoem wat je ziet

Dat helpt allemaal, maar daarmee heeft hij nog niemand meegekregen voor zijn project. Tijdens de vergaderingen ziet hij nog steeds dat mensen zich schrap zetten. Dat gaat Maarten nu benoemen: “Ik krijg het gevoel dat jullie niet mee willen, maar we moeten nu iets besluiten. Wat is er aan de hand?”

Daarop reageren mensen met uiteenlopende antwoorden, zodat Maarten weet wat hij eraan kan doen. Iemand heeft thuis een ziek kind en zit er met zijn hoofd niet bij. Een ander mist nog informatie voor ze er ja op kan zeggen. Nu kan Maarten inspelen op die antwoorden en kunnen ze samen door.

Inzicht met Insights

Vervolgens laat ik Maarten de Insights Discovery vragenlijst invullen, waarin hij merkt dat hij vooral doelbewust dynamisch rood-geel gedrag laat zien. Het blijkt dat de collega’s met wie hij moeite heeft vooral veel analytisch blauw gedrag laten zien. Als “gele visionair” heeft hij zelf aan de grote lijnen genoeg.

Inefficiënte gedachten

En iedereen vindt hem te chaotisch – denkt hij. Maarten heeft last van meer inefficiënte gedachten zoals: wat een gedoe, nu hebben ze nog meer informatie nodig. En: daar gaan we weer, weten ze het nou nog niet? Het is een groot energielek. Daarom laat ik hem inventariseren: waar krijg je energie van en wat kost energie? Hij beantwoordt de vraag zowel voor zijn werk als voor privé.

Maarten vult daarnaast veel in voor anderen. Als hij zich nu ergert, zegt hij: “Hé, ik merk dat ik denk dat je mij chaotisch vindt, klopt dat?” Dat haalt vaak de kou uit de lucht.

Maar als hij te driftig is om de vergadering rustig voort te zetten, houdt Maarten nu een korte koffiepauze. Daarmee haalt hij zichzelf met zijn lijf weg uit de vergadering. Dan kan hij even lopen en als zijn adem weer rustig is, kan hij alsnog benoemen wat er gebeurde.

Rust

Maarten past dus een aantal dingen aan. Hij zorgt voor zijn eigen welzijn, door rustig en met een positieve insteek in de vergadering te stappen. Hij besteedt zowel aandacht aan de inhoud van het project als aan de mens-kant ervan. En als hij aanvoelt dat het niet lekker loopt, gaat hij niet meer harder drukken. Tegenwoordig gaat hij het gesprek aan over de oorzaak.

Dit heeft zijn project ten goede gekeerd. Hoewel het natuurlijk niet meteen allemaal goed gaat, is hij rustiger geworden. Hij besteedt tijd aan zijn gedachten en drijfveren en checkt of die nog in lijn liggen met zijn gedrag. Op het moment dat hij zichzelf betrapt op het invullen van andermans gedachten, maakt hij dat bespreekbaar en checkt of zijn aanname klopt. Dat scheelt veel tijd en irritatie.

Daarnaast merkt hij dat teamleden beter op elkaar ingespeeld raken, doordat ze naast de inhoud een gesprek voeren over wat er binnen het team speelt. Ook al wil nog steeds niet iedereen hetzelfde en blijft het een project dat zijn aandacht nodig heeft, weet Maarten nu tenminste wel wat hij van zijn collega’s kan verwachten. En zijn collega’s weten beter wat ze aan hem hebben.

Herken je iets van jezelf in Maarten? Neem nu vrijblijvend contact op: 06-55852946 of stuur een mail naar welkom@ginnynijman.nl

 

Geef een reactie