Nooit af
(permanent beta)
Door: Martijn Aslander en Erwin Witteveen
DE ESSENTIE VAN HET BOEK
“Nooit af” biedt een nieuwe kijk op onze veranderende maatschappij. Door democratisering van technologie, staat de wereld op zijn kop. Miljarden mensen hebben toegang tot kennis en ze kunnen deze razendsnel delen. Dat maakt dat ontwikkelingen vele male sneller gaan dan ‘vroeger’.
Leuk aan het boek vind ik dat het in het eerste deel samenvattingen geeft van boeken die relevant waren voor het ontstaan van Nooit Af. Een prachtige manier om in korte tijd in te lezen in het gedachtegoed van de auteurs, maar ook om voor jezelf een lijst van nieuw te lezen boeken te maken.
Vervolgens omschrijven de auteurs trends waarvan ze denken dat ze relevant zijn voor hun denkwijze.
WAT MIJ RAAKTE IN DIT BOEK
“Begint eer gij bezint”.
“Bezint eer gij begint”, zo zijn velen van ons opgegroeid. De succesformule van de vorige eeuw. En vaak was dat ook nuttig. In het boek wordt een pleidooi gehouden om dit om te draaien. Tegenwoordig zou het meer lonen om te beginnen en al doende te leren en bij te sturen. Die gedachte spreekt me aan. Start gewoon en zie wat het je brengt. Leer van je fouten en doe er je voordeel mee. Het ontwikkelen van lerend vermogen is essentieel voor succes.
“…misschien moeten we er vrede mee sluiten dat dingen Nooit Af zijn…..misschien is beginnen tegenwoordig veel belangrijker dan afmaken.”
De gedachtegang dat beginnen belangrijker is dan afmaken, kan bevrijdend werken. Veel bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. Is het nieuw? Waarschijnlijk niet, het oude “beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald” geeft natuurlijk ook al deze mindset aan. Alleen, naar mijn ervaring gebeurt het nog te weinig dat projecten worden stopgezet of drastisch aangepast.
HOE IK DIT ZELF TIJDENS OPDRACHTEN ERVAAR
In mijn huidige werk, zie ik te vaak dat er lang over en project gesproken wordt, dat het veel over het proces gaat, over wie wat moet doen en dat er dan weinig tijd over is om over de daadwerkelijke inhoud te praten.
Het tegenovergestelde komt overigens net zo vaak voor. We duiken de detail in, zonder dat er enig gevoel is voor rollen, committent. Al snel verdwaalt het team in details.Aan mij wordt vaak de rol gegeven om zichtbaar te maken wat frustreert, wat succes tegenhoudt. Om te benoemen wat ik zie gebeuren en van daaruit ruimte te laten ontstaan voor een vruchtbaar vervolg. Een mooie rol, die ik maar wat graag oppak. Dankbaar werk om ruimte en inzicht te brengen in projecten.
Geef een reactie